bolące kolana

Dlaczego często bolą nas kolana?

Błędne jest myślenie, że degeneracja stawów to nieunikniony problem spowodowany starzeniem się.. Tak nie jest. To kolejny objaw skumulowanych uszkodzeń spowodowanych dominacją procesów wywołanych przewlekłym zatruciem i coraz bardziej nienaturalnym stylem życia..

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła poprzednie dziesięciolecie – dekadą kości i stawów, uznając m.in., że choroba zwyrodnieniowa stawów to epidemia XXI w. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nią 8 – 9 mln ludzi. To już nie są małe liczby, staje się chorobą powszechną..

Słyszeliście o ciele tłuszczowym podrzepkowym? Najczęściej ból lokalizowany jest w obrębie: stawu, więzadeł, rzepki.. Ciało tłuszczowe podrzepkowe, inaczej zwane ciałem tłuszczowym Hoffy, to ważna struktura stawu kolanowego. Pomimo że pełni istotne funkcje, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z jego istnienia. Co więcej, często nie jest brana pod uwagę w czasie diagnostyki bólu kolana.

Ciało Hoffy (poduszka Hoffy) to tkanka tłuszczowa, która odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu kolana. Bezczynność albo również nadmierny wysiłek fizyczny obciążający stawy kolanowe połączony z dietą ubogą w odpowiednie kwasy tłuszczowe prowadzą do jego bolesnych uszkodzeń.. Często nie zdajemy sobie z tego sprawy, a szkoda..

Nadmierny wysiłek fizyczny połączony z dietą ubogą w kwasy tłuszczowe sprawia, że poduszka Hoffy ulega uszkodzeniu, wpierw dochodzi do stanu zapalnego (łac. hoffitis). Z racji tego iż jest intensywnie unaczyniona i unerwiona dochodzi do: opuchlizny i bólu. Oznacza to, że po początkowym urazie opuchlizna poduszki wypycha ją dalej do przestrzeni udowej/rzepkowej, gdzie ponownie zostaje narażona na dalsze uszkodzenia.

Poduszka tłuszczowa Hoffy (nazwana od nazwiska niemieckiego chirurga: Alberta Hoffy), znajduje się za rzepką i wewnątrz torebki stawu kolanowego. Wchodzi w skład części amortyzującej stawu kolanowego (jedna z jej funkcji), zatem pełni bardzo ważną funkcję.

 A ponieważ rozciąga się do przestrzeni między rzepką a górną przednią torebką stawową, jest wyjątkowo podatna na uszkodzenie przez nadmierne wyprostowanie kości piszczelowej, co w konsekwencji prowadzi do bardzo bolesnych objawów..

Główną funkcją poduszki tłuszczowej jest zmniejszenie tarcia między rzepką, więzadłem rzepki i głębokimi strukturami stawu kolanowego. Ponadto poduszka tłuszczowa zapobiega podrażnianiu błony maziowej, pochłaniając wstrząsy towarzyszące ruchom w stawie podczas zmian pozycji, chodzenia i biegania.

W sytuacji podrażnienia ciała tłuszczowego Hoffy czujemy ból, czasem piekący, pojawiający się na przedniej stronie kolana pod rzepką po obu stronach więzadeł. Dolegliwości mogą pojawiać się w pełnym wyproście kolana. W niektórych sytuacjach zauważmy także ograniczenie końcowego zakresu ruchu wyprostu. Dolegliwości mogą pojawiać się w czasie długotrwałej pozycji zgięciowej kolana np. w czasie siedzenia, w trakcie dłuższego chodzenia, czy przysiadu. Obserwując kolano, często dostrzegamy niewielką opuchliznę. W niektórych przypadkach obrzęk może pojawiać się także na obszarze całego kolana.

Zdjęcie: Tłuszczowe ciało Hoffy (źródło: internet)

Dopóki problem nie zostanie wyleczony, twój staw kolanowy staje się coraz bardziej unieruchomiony.. Wstawanie z pozycji klęczącej obraca się w torturę, a normalne życie jest utrudnione.

Jeśli struktura ta zostanie ściśnięta, zgnieciona lub uszkodzona, staje się obrzęknięta i bolesna. W obrębie obwodowej części struktury może dojść do miejscowego wynaczynienia krwi i powstania krwiaka.

Pod mikroskopem poduszki wyglądają jak rodzaj białego tłuszczu. Nie zmieniają konsystencji i nie słabną wraz z przybieraniem na wadze czy jej utratą. Poduszki nie biorą udziału w magazynowaniu energii jak inna tkanka tłuszczowa, ale odgrywają bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu i utrzymaniu stawów w dobrej kondycji poprzez dostarczanie adipokin (czynników wzrostu) i progenitorowych komórek macierzystych, z których wszystkie pełnią kluczowe funkcje w wymianie zużytych, uszkodzonych chrząstek.

Chrząstka stawowa jest beznaczyniowa (nie ma naczyń), otrzymuje składniki odżywcze z płynu maziowego i naczyń włosowatych, które leżą pod płytkami chrząstki. Sądzi się, że poduszka tłuszczowa wpływa na kondycję chrząstki zmniejszając stan zapalny oraz odpowiada za zwiększenie aktywności chondrocytów (komórki tkanki chrzęstnej) i chondroblastów (komórka chrząstkotwórcza – komórka wytwarzająca substancję międzykomórkową tkanki chrzęstnej), aktywując w ten sposób tworzenie chrząstki.

Regularne ćwiczenia, poprzez cykliczne obciążanie płytki chrzęstnej „pompują” niektóre składniki odżywcze w obręb struktur okołostawowych i niejako aktywizują chrząstkę do produkcji tzw. lokalnych czynników wzrostu. Właśnie dlatego „normalny” poziom aktywności fizycznej utrzymuje stawy w zdrowiu, podczas gdy nadmierne lub niedostateczne ich wykorzystanie prowadzi do utraty chrząstki.. Warto o tym pamiętać.

Dzisiejsze połączenie nadwagi, przewlekłego stanu zapalnego i braku ruchu powoduje nadmierny rozpad chrząstki. Ponadto nasz stan odżywienia jest głęboko zagrożony przez ultraprzetworzoną dietę.

LECZENIE

Opcje leczenia najczęściej obejmują:

  • plastrowanie,
  • fizjoterapię – terapię manualną tkanek okolicy stawu udowo-rzepkowego, trening mięśni stabilizujących staw kolanowy (w tym ćwiczenia poprawiające mięśniową stabilizacje rzepki), kinesiotaping, fizykoterapię o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym
  • stosowanie ortez,
  • zastrzyki np. z kortyzonu lub środkiem sterydowym o silnym działaniu przeciwzapalnym,
  • a w ostateczności – zabieg chirurgiczny.

Żadna z opcji nie jest szczególnie skuteczna, a sportowcy i osoby uprawiające sport mogą wymagać wielu miesięcy terapii, a nawet lat, zanim powrócą do zdrowia.

Lekarze są uczeni postępowania zachowawczego i leczenia za pomocą farmaceutyków. Jednak naturoterapia dostarcza narzędzi terapeutycznych (naturalne odżywianie), które są tańsze, bezpieczniejsze i znacznie skuteczniejsze. Kiedy lekarze w końcu to zrozumieją, przeniosą swoją uwagę z leczenia objawów na profilaktykę i leczenie naturalne. Tylko wtedy będą mogli powstrzymać narastające fale chorób już u samego źródła.

ODŻYWIANIE

Jak zwykle dieta ma i w tym wypadku ogromne znaczenie. Nasze zdrowie jest głęboko zagrożone przez ultraprzetworzoną dietę!

Dieta na odbudowę chrząstki stawowej powinna być bogata w składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, białko. Znaleźć je można w nabiale (najlepiej o smaku naturalnym). Warto sięgać po chude mięsa oraz ryby i owoce morza oraz ograniczyć węglowodany. Bardzo ważnym składnikiem do odbudowy stawów jest kolagen z witaminą C.

Na przykład polifenole przeciwzapalne (są organicznymi związkami chemicznymi, wykazującymi intensywne działanie antyoksydacyjne, ich naturalnym źródłem jest większość roślin jadalnych, a ich największe stężenie występuje w skórkach owoców) – spowalniają utratę chrząstki i opóźniają postęp choroby zwyrodnieniowej stawów. Należy zatem jeść dużo owoców..

Lista produktów, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę, żeby uzupełnić ilość spożywanych kwasów Omega-3 to przede wszystkim:

  • Ryby – szczególnie łosoś, śledź, makrela, sardynki
  • Owoce morza
  • Sushi
  • Olej rzepakowy
  • Siemię lniane
  • Olej sojowy
  • Produkty sojowe
  • Orzechy
  • Migdały
  • Pestki Dyni
  • W zależności od sposobu chowu również jajka i mięso

PODSUMOWANIE

Nasze obciążone stawy są naturalnie samoregulujące, samosmarujące i samonaprawiające się. U osób regularnie, ale nie nadmiernie ćwiczących i przy zachowaniu dobrego odżywiania, stawy nie będą miały tendencji do utraty chrząstki i chorób zwyrodnieniowych stawów.

Jednak stawy często zawodzą i często bolą. Zbyt wiele osób cierpi na stawy. Zbyt wiele osób stosuje ortezy i ochraniacze kolan oraz leki przeciwzapalne, które nie są bez znaczenia dla naszego zdrowia, o czym należy również pamiętać.

Kondycja stawów jest słaba, ponieważ współczesna dieta (ultraprzetworzona dieta) i nasz styl życia (siedzący lub za bardzo eksploatacyjny tryb życia) przezwyciężają wszystkie mechanizmy samo-naprawcze, które odziedziczyliśmy po procesie ewolucyjnym. Dlatego też połączenie nadwagi, przewlekłego stanu zapalnego i braku ruchu lub nadmierne obciążanie stawów kolanowych – powoduje nadmierny rozpad chrząstki.

Powszechnie mamy niedobry nie tylko polifenoli przeciwzapalnych i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, ale także deficyt większości lub wszystkich mikroelementów potrzebnych do budowy chrząstki stawowej. Dlatego też regeneracja chrząstki jest osłabiona.

———————–

Na stronie przedstawiamy informacje ogólnie dostępne w Internecie oraz nasze obserwacje – zebrane w kompendium wiedzy na dany temat. Decyzja odnośnie ich zastosowania leży wyłącznie po stronie osoby odwiedzającej nasz portal. Jednocześnie nie bierzemy odpowiedzialności za ich zastosowanie.

NOTA PRAWNA
Wyłączenie Odpowiedzialności      WIĘCEJ >>
Prawa autorskie      WIĘCEJ >>